CHAIR BOA

CHAIR BOA

Place Merano

Year 2019

CLIENT Merano Arte/Kunst Meran


Born in Trento in 1959, Maurizio Martinelli* completed his architectural studied at Venice’s IUAV University in 1987, then worked for several years as a lecturer and researcher  for MediAterraneo laboratory coordinated by Gaddo Morpurgo. In the 1990s he moved closer to design, especially to the new minimalism that emerged in those years in respomse to the post– modernism of the previous decade. The many young designers who took part in this turnaround wanted to replace the whimsical anarchy of the style of the 1980s with a method that, following on from the twentieth-century rationalism, was based upon the exploration of  lean, essential forms. In 1994, together with Gabriella Dorligo and Giovanni Panizon, Martinelli presented a series of prototypes at the “Intermezzo” exhibition in Trieste, some of which were subsequently produced by the furniture Company Cappellini.

The series, which included various types of furniture, offered new combinations for furnishings, with unexpected new pairings to undermine the usual distinctions: wastepaper basket– chair, picture-chair, shelf-chair. According to the critic Cristina Morozzi, their inclusion in the exhibition catalog emphasized that these were not “multifunctional complex” but rather “simple object whose simplicity has internalized complexity”. The exhibition also represented a sort of test run for a methodology of design that Martineli continued to apply, although he thereafter worked almost exclusively as an architect. His umbrella stand, “Umbrella”, designed together with Panizon in 2000, received the Good Design Award and was included in the permanent exhibition at the Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design. The “Boa” chair, made of narrow beech veneer strips and produced by the Emmemobili furniture company in Cantù near Como in 1996, best reflects the explorative work of Martinelli, Dorligo, and Panizon in the 1990s.


Project

arch. Maurizio Martinelli con Gabriella Dorligo e Giovanni Andrea Panizon

 

Download

CHAIR BOA

 

Continue reading →

Casa della Musica

Casa della Musica

place Trieste

year 1998 – 2004

client Municipality of Trieste


From 1997 to 2001 the city of Trieste, initiated a series of projects, funded by the European Union, the Region Friuli Venezia Giulia and the city, in the requalification of the area of Cittavecchia, the medieval heart of the city.

The reconstruction of Casa della Musica has been part of this intervention called Piano Urban.

The project has been realized in close collaboration and in perfect balance with the planning administration on the one hand and the future management of the Scuola di Musica 55 music school on the other hand, in order to answer contemporarily to the needs of urban recovery and to the new sofisticated functions.


project (ATI)

  arch. R. Dambrosi
  arch. G. P. Bartoli
  arch. C. Farina
  arch. V. Markezic
  arch. M. Martinelli

with

  arch. P. Ferluga
  arch. L. Ritossa
  arch. R. Trevisan

consultancy 

  structures ing. P. Parovel + ing. G. Sforzina
  acustics ing. R. Camata
  heating system p.i. M. Vegliach
  electrical system p.i. C. Pregara

 

download

pdf logo  Casa della Musica

Continue reading →

via Marconi

via Marconi

place Trieste

year 2012

client private


The apartment object of remodeling is located at the sixth and seventh floor in a residential building in a building complex from the late 70´s with residential and public functions in front of Triest´s Giardino Pubblico.

The remodeling consists in a different interior distribution that considers the specific needs of the client the transformation of the attic floor in a mini guest apartment, the increase of volume by the construction of a winter garden connected to the kitchen on the court yard side terrace.

The building, with a skeleton structure of reinforced concrete, allowed a free spatial re/distribution, obliging at the same time to maintain the position and material finish of the terraces in the façade.


project

  arch. M. Hlavacek
  arch. R. Dambrosi

 

download

pdf logo   via Marconi

Continue reading →

viale Miramare

viale Miramare

place Trieste

year 2011

client private


The apartment, located in a building from the end of the 19th century, has been subjected to a number of changes in order to rationalize the interiour spacial distribution according to the changed necessities of contemporary living.
The backbone of the design is the clear separation of day and night areas: the first, an ample open space with kitchen, that can be separated by ceiling-high sliding doors, has the view of the main street; the latter, determined by two bedchambers with own bathrooms, is positioned towards the interiour and faces the inner courtyard in a tranquil and reserved position.


project

  arch. M. Martinelli
  arch. M. Hlavacek

consulting

  systems p.i. A. Disnan

 

download

pdf logo   viale Miramare

Continue reading →